Spacecowboys

Blossom

Glanzend, groot en roze is de paardenschedel van Paul Keizer en Albert Deddens ofwel de Spacecowboys. Het polyester geval moest per se glimmen, zo vond het duo uit Deventer. Want zo’n glanzende schedel onderstreept nog eens extra het tijdelijke en vergankelijke van het menselijk bestaan. Net als de schilders in de zeventiende eeuw dat deden met hun stillevens vol fruit en bloemen. Stillevens waarop regelmatig ook een mensen- of dierenschedel prijkte. 

Wij zijn hier in het ondermaanse maar voor even, zeggen Deddens en Keizer. Een zucht, en je bent weg. Alle pronk en praal waarmee je je omgeeft is slechts tijdelijk vertoon. Stellige uitspraken van de cowboys die zij onmiddellijk relativeren met een grote grijns. De titel? Tja, de schedel bloesemt nog uitbundig na, net als het gras dat in september nog even kortstondig opvlamt. 

Even hebben ze nog overwogen om hun werk 3D te laten printen, maar dat proces duurde hen veel te lang. “We doen het liever zelf. Wij zijn sneller dan 3D!” De paardenschedel is met de hand gemaakt en gemodelleerd naar een origineel. De plek, nabij een kruising op het padennetwerk achter het herenhuis van de buitenplaats Akerendam – is weloverwogen gekozen.

www.deddenkeizer.nl