Programma

Rondleidingen

Zondag 5 september 14 uur – ca. 15.30 uur
Woensdag 8 september 11 uur – ca. 12.30 uur
Woensdag 8 september 19.30 uur – ca. 21.00 uur
Zaterdag 11 september 14 uur – ca. 15.30 uur
Zondag 12 september 11 uur – ca. 12.30 uur

Maximaal 15 deelnemers. Reserveren via: info@septembergras.nl

Workshop Beeldende kunst / Jaap Velserboer

Speciaal voor groep 7 en groep 8 van basisschool De Sparkel uit Beverwijk. Het werk van de leerlingen wordt tijdens Septembergras tentoongesteld in de tuin van Akerendam.

 

Workshop Poëzie / Jaap Tesselaar

‘…een licht dat alles verheldert maar niets verklaart’

Poëzie in Akerendam, tijdens ‘Septembergras’

Hoe schrijf je een gedicht?
Goed kijken
En zeggen wat je ziet
Zeggen wat je bedoelt 
Niet wat je voelt
Houd woorden en toon in toom
Goed kijken
Zeggen wat je ziet
En anders niet 

Hoe lees je poëzie, hoe schrijf je poëzie, en waarom is poëzie zo bruikbaar bij de mooie en moeilijke momenten in je leven? Tijdens de tentoonstelling Septembergras organiseren we speciaal voor ouderen en jongeren – en iedereen ertussenin – twee workshops en een bijeenkomst over poëzie. 

Workshop 1 
Wat is poëzie? Hoe lees je poëzie? Wat is goede poëzie en wat slechte? Wanneer wel, wanneer niet? Kan iedereen het? Kan ik het ook?
Vrijdag 3 september, 14 uur – 15.30 uur, tuin van Akerendam. Opgeven via de website van de openbare bibliotheek IJmond Noord

Hebben jongeren herinneringen, hebben ouderen ideeën over de toekomst? Hebben jongeren ouderen wat te vertellen en andersom? Hoe zit dat met tijd die ons rest en tijd die we hebben gehad? Schitteren we nog voor even of voor altijd? Aan de slag met poëzie, en met elkaar.

Workshop 2 
Lezen en interpreteren van dichters over tijd en vergankelijkheid, nieuwe tijden. Het werk van Hans Tentije komt aan de orde, maar ook van vele anderen. Lezen. Voordragen en commentaar geven. Vrijdag 10 september, 14 uur – 15.30 uur, tuin van Akerendam. Opgeven via de website van de openbare bibliotheek IJmond Noord

Wegens gezondheidsproblemen van dichter Hans Tentije komt de eerder geplande bijeenkomst van 12 september helaas te vervallen.
De twee poëzieworkshops gaan gewoon door.